lök: användningsområden, biverkningar, interaktioner och varningar

Allii Cepae bulbus, Allium cepa, Cebolla, Echalote, grön lök, Oignon, Oignon Vert, lök, Palandu, Piyaj, schalottenlök.

Löken är en växt. Glödlampan (avrundat jordiska delen) av lök används för att göra medicinen; Lök används för att behandla matsmältningsproblem inklusive aptitlöshet, magbesvär, och gallblåsan sjukdomar, för behandling av hjärt- och kärlproblem, inklusive bröstsmärtor (kärlkramp) och högt blodtryck, och för att förhindra “åderförkalkning” (ateroskleros). Det används också för behandling av ont i mun och svalg, kikhosta, bronkit, astma, uttorkning, intestinal gas, parasitära maskar, och diabetes. Vissa människor använder det som ett diuretikum att öka urinproduktionen; Lök appliceras direkt på huden för insektsbett, sår, lätta brännskador, bölder, vårtor och blåmärken; I livsmedel är lök används i många recept; Inom tillverkningsindustrin är den olja som används för att smaksätta livsmedel.

Lök kan bidra till att minska kolesterolnivåer, en riskfaktor för åderförkalkning. Det finns vissa belägg för att lök också kan minska lung täthet hos personer med astma.

Möjligen effektiv fo; Ärrbildning. Den mesta forskningen tyder på att tillämpningen av lök extrakt, vanligtvis som en specifik produkt som innehåller heparin och allantoin (Contractubex), på huden i 10 veckor till 6 månader förbättrar ärr färg och utseende, samt smärta och klåda, hos personer med ärr på grund av brännskador , borttagning av tatueringar, skador, eller kirurgisk removement av vävnad. Men med hjälp av en specifik produkt som innehåller lök exract och allantoin (Mederma, Merz Pharmaceuticals) för 4-11 veckor verkar inte förbättra utseendet på nya kirurgiska ärr; Tillräckliga bevis fo; Håravfall (alopecia areata). Tidig forskning tyder på att tillämpa lök saft i hårbotten under 8 veckor kan förbättra hårväxten hos personer med håravfall på grund av ett tillstånd som kallas alopecia areata; Diabetes. Tidig forskning tyder på att lägga lök tre gånger dagligen till en viss diet för 8 veckor kan minska blodsocker hos personer med diabetes; Högt blodtryck. Tidig forskning tyder på att ta en specifik produkt som innehåller lök, olivolja, druv hud extrakt, L-karnitin, vitamin E, vitamin C, lykopen, och folsyra dagligen under en vecka kan sänka det systoliska blodtrycket (det översta nummret) men inte diastoliska blodtryck (botten nummer) hos personer med högt blodtryck; Astma; Orolig mage; Feber; förkylningar; Hosta; Bronkit; Svullnad (inflammation) i mun och svalg, sår; Aptitlöshet; Förhindra åderförkalkning (ateroskleros); Andra tillstånd. Det behövs mer bevis för att betygsätta effektiviteten av lök för dessa användningsområden.

Lök sannolikt SAFE när det tas genom munnen i mängder som vanligen finns i livsmedel eller vid applicering på huden. Det är möjligen SAFE för de flesta människor när de tas genom munnen i större mängder. Att ta upp till maximalt 35 mg lök ingrediens “difenyl” per dag under flera månader tycks vara säkert; Särskilda försiktighetsåtgärder och varningar: Graviditet och amning Det finns inte tillräckligt tillförlitlig information om säkerheten för att ta lök som ett läkemedel om du är gravid eller ammar. Bo på den säkra sidan och undvika att använda lök i mängder större än vanliga livsmedels belopp; Blödarsjuka: Lök kan bromsa blodproppar. Det finns oro för att lök kan öka risken för blödning när det tas som ett läkemedel. Använd inte läkemedel mängder av lök eller lök utdrag om du har en blödningssjukdom; Diabetes: lök kan sänka blodsockret. Om du har diabetes och använder lök i medicinska mängder, kontrollera ditt blodsocker noggrant; Kirurgi: Lök kan bromsa blodkoagulering och lägre blodsocker. I teorin kan lök ökar risken för blödning eller störa blodsockerkontroll under och efter kirurgiska ingrepp. Sluta använda lök som läkemedel minst 2 veckor före en planerad operation.

Vissa människor är allergiska mot lök. Aspirin kan öka din känslighet för lök om du är allergisk mot lök. Detta har endast rapporterats i en person. Men för att vara på den säkra sidan, om du är allergisk mot lök inte ta aspirin och äta lök.

Lök kan ha en effekt som en vatten-piller eller “diuretikum.” Ta lök kan minska hur väl kroppen gör sig av med litium. Detta skulle kunna öka hur mycket litium är i kroppen och leda till allvarliga biverkningar. Prata med din läkare innan du använder denna produkt om du tar litium. Din litiumdosen kan behöva ändras.

Lök kan minska blodsocker. Diabetes mediciner används också för att sänka blodsockret. Intag av lök tillsammans med diabetes mediciner kan orsaka ditt blodsocker att gå för lågt. Övervaka ditt blodsocker noga. Dosen av din diabetes medicin kan behöva ändras; Vissa mediciner som används för diabetes inkluderar glimepirid (Amaryl), glyburid (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insulin, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia), klorpropamid (Diabinese), glipizid (Glucotrol), tolbutamid (Orinase), och andra .

Lök kan bromsa blodproppar. Intag av lök tillsammans med läkemedel som också långsam koagulering skulle kunna öka risken för blåmärken och blödningar; Vissa mediciner som långsam blodkoagulering innefattar aspirin, klopidogrel (Plavix), diklofenak (Voltaren, Cataflam, andra), ibuprofen (Alvedon, Motrin, andra), naproxen (Anaprox, Naprosyn, andra), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox) , heparin, warfarin (Coumadin), och andra.

Lämplig dos av lök beror på flera faktorer, såsom användarens ålder, hälsa, och flera andra villkor. Vid denna tid finns det inte tillräckligt med vetenskapliga belägg för att fastställa ett lämpligt intervall av doser för lök. Kom ihåg att naturliga produkter är inte alltid nödvändigtvis säker och doser kan vara viktigt. Var noga med att följa relevanta anvisningarna på produktetiketter och kontakta apoteket eller läkare eller annan sjukvårdspersonal innan du använder.